أصحاب

Thursday, April 21, 2011

Malu Itu Indah, Malu Itu Fitrah...

Malu mempunyai pengertian yang besar dalam Islam. Sifat malu adalah sebahagian daripada iman. Mereka yang telah hilang sifat malu adalah orang yang tipis imannya. Ini kerana malu dan iman berjalan beriringan. Jika salah satu ditinggalkan, maka kedua-duanya akan hilang.

Abu Hurairah r.a telah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Iman itu ada lebih 60 cabang. Dan sifat malu adalah sebahagian daripada cabang iman."

Malu atau haya' dalam bahasa Arab berasal daripada perkataan hayat yang bermaksud kehidupan. Ia mencakupi sifat malu, memelihara aib diri dan orang lain, kesopanan, harga diri dan bersikap jujur dalam menjaga dan memelihara maruah kerana Allah S.W.T.

Islam menggariskan sifat malu itu perlu ada pada diri setiap Muslim sebagai perisai kepada orang yang beriman setiap kali hendak melakukan pekerjaan atau perbuatan dosa. Mereka yang benar-benar beriman kepada Allah dan RasulNya dan Hari Kiamat adalah mereka yang mempunyai sifat malu yang teramat sangat setiap kali ingin membuat dosa, biarpun ia bukanlah sesuatu yang disengajakan.

Rasulullah S.A.W. telah mengajar kita umat Islam mengenai betapa pentingnya seseorang itu harus menghiasi dirinya dengan sifat malu. Tersangat malunya seorang yang bergelar Muslim tetapi tidak mempunyai sifat malu sebagai seorang hamba kepada Allah S.W.T.

Abdullah ibn Umar meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. berjalan melintasi seorang pemuda yang memarahi saudara lelakinya yang sangat pemalu: "Engkau seorang yang sangat pemalu dan aku bimbang sifat malumu itu akan memusnahkan dirimu". Mendengar kata-kata lelaki itu, Rasulullah S.A.W. bersabda, "Tinggalkanlah ia, kerana sifat pemalu itu sebahagian daripada iman". 
(Riwayat Bukhari)
 
Kedua-dua hadis di atas membuktikan bahawa sifat pemalu bukan dikhususkan untuk kaum wanita sahaja tetapi mesti ada juga pada kaum lelaki yang beriman kepada Allah, RasulNya dan Hari Akhirat. Sifat pemalu adalah lambang taqwa (takutkan Allah) dan lambang ketinggian iman seseorang Muslim itu.

*JENIS-JENIS SIFAT MALU

Sifat pemalu ada dua jenis. Pertama, malu yang bersifat kebaikan dan kedua, malu yang bersifat kejahatan. Malu yang baik ialah malu hendak melanggar peraturan Allah dan RasulNya manakala sifat malu yang dibenci Allah adalah seorang yang malu hendak mengikut perintah Allah dan RasulNya. Sebaliknya tidak pula malu menjadi seorang yang ingkar akan perinyahNya.

Contoh sifat malu yang baik dan diredhai Allah adalah seorang yang beriman membina peribadi mulia mengikut seperti yang diperintahkan Allah dan Rasulullah. Mereka (lelaki atau wanita Muslim) malu hendak melakukan perkara yang dibenci Allah kerana mereka tahu di akhirat nanti setiap perbuatan dosa-dosanya akan ditayangkan semula dihadapan Allah dan semua umat manusia pada hari pembalasan. Adakah terdapat rasa malu yang lebih hebat dari itu?

Mereka yang ada sifat malu akan sentiasa mengikut segala yang diperintahkan dan menjauhi segala larangan Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Allah sentiasa melihat apa yang kita lakukan, dan setiap perbuatan biar sekecil kuman sekalipun akan tetap disoal dan diberi pembalasan oleh Allah S.W.T.

Jadi lebih tebal rasa malu seseorang, sebenarnya akan lebih mendekatkan dia dengan kasih sayang Allah. Adakah perkara yang lebih membahagiakan daripada mendapat kasih sayang dan perlindungan daripada segala yang berkuasa iaitu Allah S.W.T?

*MALU DALAM MASYARAKAT 

Dalam masyarakat juga perlu ada sifat malu. Sama ada dalam perhubungan ibu dengan anak, suami dan isteri, adik-beradik, saudara mara dan jiran tetangga. Seorang anak yang beriman dan ada sifat malu tidak akan sekali-kali melakukan perbuatan yang menyakitkan hati ibu dan bapanya, Seorang isteri yang pemalu juga tidak akan membuat perkara yang tidak menggembirakan hati suaminya dan begitu juga sebaliknya.

Seseorang yang telah hilang rasa malu menunjukkan bukti kelemahan imannya. Adalah sangat dilarang seorang Muslim itu apabila ia enggan mematuhi apa yang dianjurkan oleh Islam supaya dia melakukannya kerana malu dilihat oleh orang lain. Malu yang utama ialah malu kepada Allah yang Maha Mengetahui akan semua perkara.

Dalam mengutamakan kehidupan akhirat, seseorang itu tidak patut malu mencari guru untuk dia belajar bagi mengatasi kejahilannya. Ini adalah kerana ilmu yang paling bermanfaat ialah ilmu yang menjadi bekalan untuk akhirat.

Ini bermakna seseorang yang malu atau takut untuk mencari ilmu mengenai Islam akan bimbang terhadap mafhumNya di dalam Al-Quran, kerana seseorang Muslim itu digalakkan mencari ilmu dan menyebarkannya kepada orang lain.

Dari segi pekerjaan dari pandangan Islam, seorang guru itu dipandang tinggi berbanding pekerjaan lain yang bersifat keduniaan. Seorang guru itu lebih dipandang mulia disisi Allah berbanding dengan seorang yang hanya duduk menghabiskan masa beribadat dan berdoa sepanjang hari.

Islam tidak pernah memisahkan agama dengan kehidupan dunia. Sebab itulah daripada Rasulullah, Islam telah dilengkapkan kesemua sekali, baik dari segi perundangan, perniagaan, sains, perhubungan sosial, pengurusan harta dan lain- lain. Tetapi, kita tetap masih malu untuk mengikuti apa yang diperintahkan Allah. Malu sebeginilah yang ditegah oleh Allah S.W.T. dan Rasulullah S.A.W.

*MALU BAGI KAUM WANITA 

Kemodenan hari ini telah banyak merubah cara kaum wanita Islam kita dalam cara berpakaian. Ramai yang mengenakan seluar ketat, mendedahkan bahagian perut dan pusat, berpakaian menjolok mata dan tidak mahu memakai tudung sebagaimana yang telah disyariatkan oleh Allah. Ramai yang sudah hilang rasa malu, malah berlumba-lumba dalam menonjolkan diri untuk memancing pandangan semua orang. Ini termasuklah bebas berdua-duaan bersama-sama pasangan yang bukan muhrim mereka. Pandangan seperti ini sudah menjadi perkara biasa di negara ini atau di mana-mana jua.

Seorang muslimah yang patuh kepada perintah Allah dan RasulNya tidak akan menggadaikan maruah diri semata-mata mahu nampak moden dan mengikut perkembangan semasa. Wanita wajib berasa malu untuk mendedahkan diri mereka kepada lelaki yang boleh dikahwini dan ditengah-tengah masyarakatnya. Malu seorang wanita itu datang daripada sifat malu kerana takutkan Allah. Begitu juga dengan kes-kes sumbang mahram yang amat memalukan kita khususnya umat Islam. Perbuatan ini amat hina kerana terdapat pihak yang sanggup menodai dan memakan darah daging sendiri yang sepatutnya adalah amanah Allah kepada bapa, abang, datuk dan bapa saudara untuk memelihara kehormatannya.

Dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Umar, Rasulullah S.A.W. bersabda: "Sifat malu dan iman itu seiringan. Jika salah satu ditinggalkan, maka kedua-duanya akan hilang." 
(Riwayat Baihaqi)

Sifat malu dan memelihara kehormatan seseorang ini amat penting dan sangat dititikberatkan dalam Islam. Malu adalah perhiasan dan perisai kepada lelaki dan wanita yang mempercayai ada pembalasan pada hari akhirat. Perisai inilah yang menghalang mereka daripada terjerumus melakukan dosa dan noda, dari segi zahir dan batin.

Hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, Rasullullah S.A.W. bersabda: "Apabila seseorang menyertakan keghairahan atau tarikan berahi kepada setiap perkara yang dilakukannya, ia akan menjadi keburukan, dan apabila malu disertakan dalam setiap perbuatan ia akan menjadi indah."
(Riwayat Tirmizi)

*MALU PADA ZAMAN RASULULLAH  S.A.W

Orang beriman pada zaman Rasulullah apabila baginda membacakan ayat tentang hijab yang diturunkan kepadanya, semua orang Quraisy dan Ansar berlari pulang ke rumah masing-masing untuk memberitahu isteri, anak perempuan dan saudara perempuan mereka mengenai perintah Allah dan Rasulullah supaya menutup aurat dan kepala mereka. Bagi yang sudah memakai tudung kepala, mereka segera memperbetulkannya dan mereka yang masih belum memakai tudung, mencapai kain atau apa saja kain buat menutup kepala mereka.

Ini diterangkan dalam hadis yang telah diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah r.a: "Semoga Allah memberi rahmat kepada wanita Muhajirin. Apabila ayat 'dan mereka hendaklah melabuhkan tudung hingga menutupi bahagian dada mereka' dibacakan, mereka mencarik kain daripada pakaian yang mereka ada dan menutupi kepala mereka." (Abu Daud)

Seorang Muslim patut faham, tiada sifat malu itu samalah kita mengikuti jalan syaitan sebagaimana disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Malik bin Uhamir yang mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: 
"Allah tidak akan menerima sebarang amalan atau ketaatan seseorang yang tiada sifat malu dan angkuh". Kami bertanya: "Siapakah orangnya yang angkuh dan tidak mempunyai malu ini ya Rasulullah?" Rasulullah menjawab: "Seorang lelaki yang membiarkan isterinya melayani lelaki bukan muhrimnya."

Maksud melayani ini ialah si isteri dibiarkan mempamerkan kecantikkannya pada khalayak ramai (tidak memakai hijab). Hal ini bermakna dia bebas dipandang oleh lelaki yang bukan muhrimnya.

Al-Mughira ada meriwayatkan Sa'd bin Ubada berkata:"Aku tidak akan teragak-agak membunuh isteriku dengan pedangku sekiranya aku melihat dia dengan lelaki lain." Berita ini disampaikan kepada Rasulullah S.A.W. dan Baginda bersabda: "Kamu semua terpegun dengan harga diri dan kemuliaan Sa'd. Demi Allah, aku ini lebih mempunyai harga diri dan kerana Allah itu lebih mempunyai harga diri. Dia mengetahui segala dosa dan perkara yang memalukan dilakukan oleh kamu baik secara terang mahupun tersembunyi. Dan hendaklah kamu kembali kepadanya dan memohon keampunan Allah dan untuk itu Dia membawa berita gembira dan amaran. Dan tiada yang lebih suka dipuji melainkan Allah dan untuk itu Allah menjanjikan balasan syurga kepada mereka yang membuat kebajikan."

Abdul Malik pernah berkata: "Tiada siapa yang lebih malu berbanding dengan Allah." 
(Riwayat Sahih Bukhari)

Rasulullah S.A.W bersabda: "Setiap cara hidup ada karektornya. Dan malu itu adalah karektor Islam." ATAU "Setiap agama ada karektornya. Dan karektor Islam adalah malu." (Abu Daud)

Sifat malu itu hanya membawa kepada kebaikan. Sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W: "Malu itu tidak akan menyebabkan perkara lain kecuali untuk kebaikan." (Riwayat Bukhari)

Malu itu lambang iman dan malu itu membawa kita ke syurga. Rasulullah S.A.W. pernah bersabda: "Malu itu datangnya daripada keimanan dan iman itu membawa ke syurga. Dan sebaliknya adalah membawa kepada neraka." (Riwayat Bukhari)

Rasulullah S.A.W. bersabda: "Malu dan amanah adalah perkara yang mula-mula sekali hilang dari dunia ini, sebab itu mintalah dengan Allah untuk kedua-duanya".(Riwayat Bukhari)
Wallahu A’lam.


MUTIARA KATA:
Sa'ad bin Hilal pernah berkata: "Sesungguhnya bagi seorang hamba yang membuat dosa, maka Allah S.W.T.akan masih memberikan kepadanya empat perkara:
1. rezeki tidak akan dihilangkan darinya
2. kesihatan tidak akan hilang darinya
3. dosa tidak akan ditunjukkan kepadanya
4. seksaan tidak akan didatangkan kepadanya secara cepat

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Post

get this widget here

Tadabbur i-Quran

Hadis Pilihan Hari Ini

Like & Share in 3 seconds!

Share