أصحاب

Tuesday, October 4, 2011

Jaga 7 Sunnah Rasul"Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.


Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.


Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi SAW pada setiap hari.Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seseorang mukmin itu terletak pada tahajjudnya.

Kedua:
 membaca Al-Qur'an. Alangkah indahnya iman kita tatkala bangun di pagi hari sebelum mata melihat dunia dan seisinya, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga
: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke mana pun, langkahkan kaki ke masjid, kerana solat berjemaah di masjid adalah merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman bersegera memenuhi panggilan Allah untuk memakmurkan masjid-Nya.

Keempat:
 jaga solat dhuha, Sesungguhnya kerana punca rezeki terletak pada waktu solat dhuha.

Kelima
: jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah sentiasa mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam:
 jaga wudhuk terus menerus, kerana Allah menyayangi hamba - hambaNya yang berwudhuk dan orang yang sentiasa berwudhuk akan selalu merasakan dirinya mendirikan solat walaupun dia tidak solat. 

Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh:
 amalkan istighfar setiap saat. Orang yang memohon taubat pada Allah akan sentiasa dijauhkan dari dosa dan maksiat.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir. Oleh kerana itu, setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Post

get this widget here

Tadabbur i-Quran

Hadis Pilihan Hari Ini

Like & Share in 3 seconds!

Share