أصحاب

Friday, December 9, 2011

Cara Memilih Sahabat


Lima cara memilih sahabat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan alQamah ( seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya.

1)      Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya. Dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan sesuatu dia suka mencukupi keperluan.

2)     Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung - hitung (menyebutnya).

3)     Pilihlah sahabat yang apabila dia menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerimanya dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui tentang keburukan dirimu, dia suka menutupinya.

4)     Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, Jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankan serta menghiburkanmu.

5)     Sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya sahaja.  Jikalau sesuatu persoalan yang berat, dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Post

get this widget here

Tadabbur i-Quran

Hadis Pilihan Hari Ini

Like & Share in 3 seconds!

Share